Jak vyřešit dlouhodobý pobyt v ČR pro cizince?

Jak vyřešit dlouhodobý pobyt v ČR pro cizince?
Jak vyřešit dlouhodobý pobyt v ČR pro cizince?

V České republice existuje několik variant pobytu pro cizince. Vedle trvalého a krátkodobého s trváním 90 dní je tu i pobyt dlouhodobý.

Pojďte se podívat, koho se tato možnost týká, kde a jak o dlouhodobý pobyt zažádat, a především se pojďte seznámit s podmínkami, které musí každý pro získání splnit.

Základní informace

Dlouhodobý pobyt je oprávnění k pobytu na území České republiky, zejména pokud zde chcete setrvat více než půl roku. Při kratším pobytu než 90 dní si vyřizujete krátkodobou formu.

Klasické dlouhodobé vízum (neplést s pojmem dlouhodobý pobyt) má dobu platnosti tři měsíce a lze jej prodloužit až na 6 měsíců. Možnost dlouhodobého pobytu je otevřená pro všechny cizince, zejména pro obyvatele třetích zemí.

V případě občanů Evropské unie se používá režim přechodného pobytu.

Jak a kde dlouhodobý pobyt získat

Žádost o povolení k dlouhodobému pobytu nebo prodloužení doby jeho platnosti je možné podat nejdříve 120 dnů před skončením platnosti dosavadního pobytu či dlouhodobého víza. Nejpozdějším termínem je poslední den platnosti.

Vyřízení probíhá přes zastupitelský úřad ČR v zemi původu žadatele nebo na pracovišti ministerstva vnitra dle místa bydliště. Náležitosti pro žádost o dlouhodobý pobyt se liší dle jeho účelu, ovšem existují společné podmínky, které je třeba splnit vždy. Mezi ně se řadí:

  • Dodání dvou fotografií
  • Cestovní doklad
  • Doklad o pojištění
  • Doklad o zajištění příjmů a ubytování
  • Doklad o účelu pobytu na území ČR

Účel pobytu

K doložení účelu stačí základní formality jako například potvrzení o studiu, běžná pracovní smlouva s povolením k zaměstnání nebo výpis z obchodního rejstříku, rodný list nebo oddací list, pokud se jedná o sloučení rodiny. Po doložení je třeba ke každému z typů účelu pobytu splnit i specifické podmínky dané pro jednotlivý typ.

Pro účel studia

Pokud budete v ČR studovat, je dlouhodobý pobyt ideálním řešením. Vaší povinností je doložit zajištění finančních prostředků. Pro osoby starší 18 let zajištění pro dlouhodobý pobyt za účelem studia činí součet patnáctinásobku existenčního minima a dvojnásobku existenčního minima za každý měsíc v ČR. Pro cizince mladší 18 let je výše poloviční. Pro doložení postačí výpis z účtu nebo jiný srovnatelný dokument.

Pro účely podnikání a práce

Budete-li v ČR pracovat, prokážete finanční zabezpečení pracovní smlouvou nebo potvrzením zaměstnavatele o výši čistého výdělku. Mezi podmínky pro dlouhodobý pobyt za účelem podnikání pak patří předložení výměr daně z příjmu za poslední daňové období, doklad z okresní správy sociálního zabezpečení (výpis výše placeného pojistného) a doklad o zaplacení zdravotního pojistného.

Jak vyřešit dlouhodobý pobyt v ČR pro cizince?

Pro účel sloučení rodiny

Při sloučení rodiny finanční zaopatření prokazujete buď za sebe, nebo za celou rodinu výpisem z účtů. Výše příjmu nesmí být nižší než součet částek životního minima žadatele a členů rodiny.

Autor: IRS Czech – pomůže s vyřízením potřebných povolení

 



Komentujte jako první

Zanechte odpověď

Vaše emailová adresa nebude zobrazována


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.